Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A JΞDWΔRD élete

 

Tudj meg mindent a JΞDWΔRD-ról

 

 John Paul Henry Daniel Richard Grimes és Edward Peter Anthony Kevin Patrick Grimes - röviden John Grimes és Edward Grimes egy ikerpár, akik az írországi Dublinban látták meg a napvilágot 1991. október 16-án (John mintegy tíz perccel idősebb öccsénél).Nos, John és Edward a Jedward nevű formáció tagjai, akik a hatodik helyig jutottak a brit X-Faktor 2009-es évadában, a 2011-es Eurovíziós Dalversenyen pedig a nyolcadik helyen zártak összetettben (emellett az ausztráliai szavazást ők nyerték) Lipstick című dalukkal.6418ba94-a9c1-3685-f1ec45d8d3a74ab6.jpg

Gyermekkoruk
Az egypetéjű ikrek édesapja, idősebb John számítógépes technikus, az édesanyjuk, Suzannah pedig tanárnő. Van egy bátyjuk, Kevin, aki joghallgató. A szüleik 2001-ben elváltak, de mindkét féllel szoros kapcsolatot ápolnak.
A fiúk első iskolája a Scoil Bhríde National School volt Rathangan-ben. A következő négy évre a King's Hospital School-ba mentek, de ott folyamatosan piszkálták őket a popzene iránti szeretetük miatt, ezért iskolát váltottak, és a Dublin Institute of Education-ban folytatták tanulmányaikat. Az ikrek részt vettek az iskolai tehetségkutató versenyeken, ahol Justin Timberlake, Britney Spears és a Backstreet Boys inspirálta az előadásaikat. John és Edward tagjai voltak a Lucan Harriers Atlétikai Klubnak is, több ír atlétikai versenyen részt vettek. Emellett rövid ideig játékteszteléssel is foglalkoztak az Xbox 360 számára, amelyet a Newcastle United és a Celtic labdarúgó klubok is támogattak.
 

 

1285408937_39.jpg

 

X-Faktor (2009)
Az ikrek 2009-ben, az X-Faktor hatodik szériájának glasgow-i válogatóján tűntek fel, és rögtön összetűzésbe kerültek Simon Cowell-lel. A kemény ítész először azért kötött bele a fiúkba, mert amerikai akcentussal beszélnek, majd az első versszak után megszakította az előadásukat, amit úgy véleményezett, hogy "nem túl jó, és kifejezetten idegesítő". Az élő műsorok során is voltak negatív megnyilvánulásai, például a második adásban bemutatott Britney-dal után úgy fogalmazott: "ilyen rossz előadást még soha életemben nem láttam". Cowell nemet mondott, a másik három mentor, Danii Minogue, Cheryl Cole és Louis Walsh azonban igent mondtak, továbbjuttatva a fiúkat a táborba.
A táborban a fiúk vita tárgyát képezték, mert beleénekeltek más versenyző produkciójába. Simon Cowell gonosz kis ördögöknek nevezte őket, akik még az anyjukat is eladnák, későbbi mentoruk azonban már itt védelmébe vette az ikreket, mondván, még csak 17 évesek. Az ikrek továbbjutottak a következő körbe, a mentoruk házában zajló meghallgatásra.
A csapatokat Louis Walsh mentorálta, aki Ronan Keating társaságában hallgatta meg a tehetségeket. Walsh később azt mondta az ikreknek, hogy Keating bandája, a Boyzone korai napjaira emlékeztetik őt, és magával vitte őket az élő műsorba. Walsh mindhárom döntésével elégedetlenek voltak a nézők, ami igen negatív sajtót kapott, az X-Faktor rajongók pedig felháborodottságuknak hangot adtak a közösségi szájtokon is. Akárhogy is, hét héten át szerepeltek a versenyben. Walsh úgy nyilatkozott a News of the World-nek: "Nem értem, az emberek hogy tudják utálni ezt a két helyes ír kölyköt. Csak rosszul nevelték őket, és ezért váltak olyan emberekké, akiket mindenki szeret utálni, pedig ők csak nyersek, naivak és ártatlanok, és megvan bennük a lehetőség, hogy igazán jók legyenek." Simon Cowell azt mondta, ha John és Edward nyeri meg az X-Faktort, elhagyja az országot, de hiszi, hogy sikeres zenei karriert tudnak befutni.
Az első élő show-ban, október 10-én Robbie Williams Rock DJ című dalát adták elő, ami után Cowell azt mondta "ez egy zenei rémálom volt", és azt, hogy "az igazság az... hogy Louis juttatott el titeket idáig, mert írek vagytok". A harmadik héten John és Edward egy Ricky Martin számmal, a She Bangs-szel készültek. A stúdió közönsége lehurrogta őket, de Walsh szembeszállt a közönséggel: "Ti mind vért akartok. Nem szeretem az erőszakot." A fiúkat később azért kritizálták, mert női rajongók előtt bemutattak egy buja táncot az épület egyik ablaka előtt, ahol az X-Faktor versenyzői laktak, bár ezt a verseny szóvivője cáfolta.
November 8-án, miután előadták a Szellemírtók című dalt, a fiúk az utolsó két helyen találták magukat Lucie Jones-szal. Mindketten akkor párbajoztak először. A mentorok nem jutottak döntésre, a közönség szavazatai alapján a fiúk jutottak tovább. Jones később elmondta, hogy az ikreket gyötörte a bűntudat a szavazás miatt, és bocsánatot kértek tőle.
A következő hét volt a Queen-hét, amikor a srácok egy mashup-ot énekeltek a Queen "Under Preassure" és Vanilla Ice "Ice Ice Baby" című számából. Egyszercsak Calvin Harris felrohant a színpadra egy ananásszal a fején, kigúnyolva az ikrek frizuráját. John és Edward később azt mondták, azt hitték, ez a show része volt. (x'D) Harrist elfogták a biztonsági emberek és kivezették az épületből. Később elnézést kért a viselkedéséért a twitter oldalán: "este egy ananász volt a fejemen. sajnálom, ha valakit kellemetlen helyzetbe hoztam. utóirat: szeretem Jedwardot". Mentoruk dicsérte az ikreket, szerinte ez volt a legjobb produkció, amit eddig nyújtottak és azért is, amiért figyelmen kívül hagyták Harris színpadi felbukkanását. A testvérpár előadása meggyőzte a legkeményebb kritikusukat, Cowellt is, aki azt mondta, hogy ez volt a legjobb teljesítményük. Az incidens után az ikreket azzal vádolták, hogy a háttér-vokál elnyomja a hangjukat, ami egy jó lehetőség arra, hogy elrejtsék énektudásuk hiányosságait. A műsor készítői ragaszkodtak hozzá, hogy az ikreknek nem adnak extra segítséget.
November 21-én John és Edward a Wham! "I'm Your Man" és az "Enjoy What You Do" című számainak mashup-ját adták elő. Mindhárom mentortól építő jellegű kritikát kaptak, és ismét ők álltak az utolsó két hely egyikén az egyik 25 év feletti versenyzővel, Olly Murs-szal, így ismét párbajozniuk kellett. Ekkor a mentorok Murst mentették meg, az ikreknek itt véget ért a verseny.
Előadásaik az X-Faktorban
Első meghallgatás - As Long As You Love Me
Tábor - Apologyze
Mentorok háza - I Want It That Way
Továbbjutás
Első élő adás - Rock DJ
Második élő adás - Oops...! I did it again
Harmadik élő adás - She Bangs
Negyedik élő adás - We Will Rock You
Ötödik élő adás - Ghostbusters
Párbaj - Rock DJ
Továbbjutás
Hatodik élő adás - Under Preassure/Ice Ice Baby
Hetedik élő adás - I'm Your Man/ Wham Rap
Párbaj - No Matter What
Kiesés

Louis Walsh mentoráltjai tehát a hetedik élő show végén búcsúztak a műsortól, hatodik helyen végezve a versenyen.
 

 

 

jedward.jpgAz X-Faktor után
A kiesés után, most már hivatalosan is Jedward néven aláírtak a Modest! Managament-tel, de később bejelentették, hogy Louis Walsh kieszközölte nekik, hogy részt vehessenek az X-Faktor turnéján februártól áprilisig. A körúton igen nagy volt a kereslet a jegyekre, ami újabb lökést adott egy önálló turné elindításához.
 

 

 

 

 

 

Planet Jedward (2010-2011)
2010 januárjában aláírtak egy 90.000 fontos szerződést a Sony Music-kal, és három részes dokumentumfilmet készítettek, amit az ITV2 sugárzott. 2010. február 1-jén jelent meg bemutatkozó kislemezük a Sony Music gondozásában, az "Under Pressure (Ice Ice Baby)", amin Vanilla Ice is közreműködött. A dalt január 20-án mutatták be, az Országos Televíziós Díjátadón. A brit kislemez listán a második, míg az ír listán az első helyet szerezte meg. Március 16-án szerződést bontottak a Sony-val, de később aláírtak egy három lemezre szóló szerződést a Universal Records-szal.
Április 6-án a Jedward megkezdte első szóló turnéját. A Planet Jedward Tour 27 állomásra látogatott el Írországban. Az eredeti tervek szerint a körút május 1-jén ért volna véget, ám a rendkívüli érdeklődés miatt bejelentették a turné további 61 helyszínét Írországban és Angliában. Az utolsó koncertre 2010 július 2-án került sor a Live at the Marquee-ban. Az Irish Independent nagyon pozitívan számolt be a Planet Jedward Tour-ról, azt mondták, "a Jedwardmania vetekszik a Beatlemániával".
Június 4-én a Jedward bejelentette, hogy a második kislemezük a Blink-182 1999-es nagy slágere, az All The Small Things feldolgozása lesz. Ez után megjelentek a T4 on the Beach-en a Weston-super-Mare-on és előadtak egy egyveleget a Ghostbusters-ből, az Under Preassure-ből, és az All The Small Things-ből. A Ghostbusters-ben bemutatott repülés közben Edward leesett és súlyosan megsérült a bal lába. Ez később súlyosbodott, amikor újra ráesett az Under Preassure végén lévő csípőmozdulat közben. Előadta az All The Small Things-t is, mielőtt lesántikált a színpadról és kórházba szállították.  Jedward szóvivője elmondta, hogy talán eltörte a lábát, de az is lehet, hogy térdszalagszakadás. Mint később kiderült, ínszalagszakadása volt, ami miatt meg kellett műteni a bal térdét, de ő ragaszkodott a fellépésekhez, "még akkor is, ha mankókat kell vinnem a színpadra". Ez meg is történt: a Jedward: Let Loose egyik részében láthatjuk, ahogy Ed mikrofon nélkül megy fel a színpadra az egyik koncerten - elfelejtkezett róla a mankói miatt. :( 
Július 16-án jelent meg a második kislemezük, az "All The Small Things", ami a huszonegyedik helyig jutott az ír listán, a brit indie charton pedig a hatodikig.
Július 26-án került a boltokba az első nagylemezük, a Planet Jedward, amin az első két single is helyet kapott. A korong a brit lemezlistán a tizenhetedik helyet szerezte meg, míg Írországban listavezető és platinalemez lett.
Július 30-án az ikrek megjelentek a Channel4 csatorna Big Brother című valóságshowjában, és előadták az All The Small Things-t a kertben a lakótársak "hagyd figyelmen kívül a nyilvánvalót" feladatában.

Jedward: Let Loose
2010 augusztusában a Jedward feltűnt egy dokumentumfilmben, mely a Jedward: Let Loose címet viselte. A három részes sorozat tíz napon át követte az ikrek mindennapjait. Bemutatta első albumuk munkálatait, valamint betekintést engedett az X-Faktorba, és a videóklippek forgatásába is. A tervek alapján lett volna folytatása is, ám jelenleg úgy tűnik, ez nem valósul meg.

john_-_edward_-live_x_factor_2010-_4.png
Eurovíziós Dalverseny 2011


2011. február 11-én részt vettek az ír nemzeti eurovíziós válogatón, a The Late Late Show-n, ahol a "Lipstick" című dalukkal neveztek. Ez az első kislemez a második albumról, ami várhatóan nyáron fog megjelenni. A zsűri pontjai alapján másodikak lettek az öt nevező közül, a nézői szavazatok alapján viszont első helyen végeztek, így ők nyerték el a jogot, hogy Írországot képviseljék Düsseldorfban. A második elődöntőn léptek színpadra május 12-én, és bejutottak a május 14-i döntőbe, ahol 119 ponttal a nyolcadik helyet szerezték meg. A 43 nevező ország kommentátorainak szavazatai alapján nekik ítélték oda a Marcel Bezençon Művészeti Díjat.

 

Második album (2011)
A Jedward 2011 elején kezdett dolgozni második stúdióalbumán, melyet a pletykák szerint nyáron terveznek kiadni. Valószínűleg a Lipstick az első dal az új, egyelőre cím nélküli lemezről. Március 17-én egy 30 másodperces előzetest tettek fel a YouTube-ra a Bad Behaviour című dalukból (tetszetős ;D) Öt nappal később a DiSTorTion című dalukból is feltöltöttek egy részletet.
Április 6-án kezdték meg a második turnéjukat Írországban, mely a Bad Behaviour Tour nevet kapta.

jedward-victory-300x300.jpg
Reakciók
A Jedward-témát sokan kommentálják pró és kontra az interneten, közösségi oldalakon, a honlapokon és a médiában. Számos híresség is elmondta véleményét a Jedward jelenségről. A rajongók között van Calvin Harris, Andy Murray, Peaches Geldof, Pixie Lott, a Westlife és Robbie Williams (na ezeknek a feléről fogalmam sincs, hogy kicsodák xD hallotta már valaki a nevüket? xD) Brian Cowen miniszterelnök is támogatja az énekeseket, míg Leona Lewis azt mondta, aggódik értük. Mások nyíltak kritizálják a fiúkat, a Beady Eye-ból ismert Liam Gallagherrel kezdődően. "Miért nem bírom őket? Mindent tudok az egész idegesítő testvér dologról (a testvérére, Noelre hivatkozik) de senki nem közelít hozzájuk. Mi a fasz van a brit zenével? És mi a fene az ott a fejükön?" A Queen gitárosa, Brian May és dobosa, Roger Taylor egyaránt kifejtették véleményüket a Jedwardról. 2009. november hatodikán Taylor úgy nyilatkozott a BBC Newsnak, hogy "ők nem jó énekesek. De tudod... a nyolc évesek szeretik őket, nincs semmi baj azzal, hogy szórakoztató". Amíg versenyben voltak az X-Faktorban, és May és Taylor a döntősök celeb-mentorai voltak, akkor May azt mondta: "Van valamitek, tényleg van". Azt is mondta: "az emberek imádnak vagy utálnak, ez mindig jó jel. Ha bármi más, akkor felejtsd el. Vannak, akik szeretnek, és sokan gyűlölnek, de csak akkor, ha valami megy neked".
A politikusok véleményét a Jedwardról Írországban és az Egyesült Királyságban is hallani lehetett. A két vezető brit párt, a munkáspárt és a konzervatívok is poszterkampányt indítottak, amiben parodizálták az ikreket. A volt miniszterelnök, Gordon Brown 2009 novemberében úgy nyilatkozott, hogy "nem túl jó", de a támadások miatt később elnézést kért. Ezt követően Walsh kijelentette: "Tehát van valami közös Gordon Brown-ban és Simon Covell-ben: egyikük sem tudja, mit akar a közönség". A jelenlegi miniszterelnök, David Cameron elismerte, hogy szerette nézni az X-Faktort, és a Jedward volt a kedvence. Cameron még egy pólót is vett, amin az ikrek arca látható. Az Irish Independent "a botfülű ikreknek" hívta Jedwardot, bár egy tizenévesek szavazásán Jedward népszerűbb volt, mint a Beatles.

6418ba94-a9c1-3685-f1ec45d8d3a74ab6.jpg
Egyéb munkáik
2009 decemberében részt vettek egy rádiós kampányban, mely Írországot népszerűsítette turisztikai szempontból az Egyesült Királyságban. A közhiedelemmel ellentétben az ikrek nem váltották le Cocot, a majmot a Coco Pops dobozán, de szó volt róla, hogy promotálni fogják a gabonapelyhet Írországban és részt vesznek a Coco Pops Fun Raise for Kids kampányban. 2010-ben egy gyorsétterem-lánc, az Abrakebabra-t reklámkampányának élére álltak hazájukban. Még sok más reklámban is részt vettek, az egyiket a reklámfelügyelet betiltotta, mivel félrevezetőnek minősült.
2010 márciusa óta szerepelnek a Celebrity Juice című showműsorban is.
2010 szeptember 14-én az RTÉ leadott egy egy órás dokumentumfilmet, amelynek címe "OMG It's Jedward". Ez a Planet Jedward turnéján és promóciós körútján követte végig az ikreket. Két hónappal a bemutató után DVD-n is kiadták, és ez lett a harmadik legjobban fogyó zenei DVD Írországban. A második részt valószínűleg 2011 nyarán fogják vetíteni, amelyben az Eurovíziós Dalverseny is szerepelni fog.
Jedward közreműködött a Dublin Olympia Threatre-nál a Hamupipőke pantomimban, ami december 22-től január 9-ig zajlott. Vissza fognak térni a karácsonyi pantomimra (Jedward & the Beanstalk) 2011 decemberében.
Az ikreknek szerződésük van a Next Models-szel is, és olyan divatlapokban szerepeltek, mint i-D, Esquire vagy a Grazia.

jedward-229161271.jpg
Díjak
2009 végén jelölték Johnt és Edwardot a legviccesebb dupla produkció kategóriában a Loaded Laftas Awards-on, de alulmaradtak.
2009 végéig a Jedward került a harmadik helyre a BBC legbosszantóbb embereinek listáján. A legbosszantóbb embereket felsorakoztató 2010-es listán a második helyen voltak az angol labdarúgó válogatott mögött.
Az ír turizmus nyert egy ezüst díjat a Sony Radio Academy Awards-on a legjobb promóciós single kateróriában az "Apology for Jedward"-ért.


A srácok youtube-csatornáján nem csak a klipjeiket nézhetjük meg, hanem bepillanthatunk a fiúk mindennapjaiba, és többek között azt is megtudhatjuk, hogyan kell Jedward-módra felmenni a lépcsőn, fogat mosni, lefeküdni aludni, fürödni, továbbá idegenvezetést is vállaltak egy repülőgép mellékhelységében, és ilyen apróságok.
A honlapjukon is sok érdekesség található. A youtube a végtelen lehetőségek tárháza, rengeteg videó van fent a fiúkról, lehet csemegézni bátran. =;D
A rajongók által feltöltött kisfilmek között is vannak jobbak =:)
A Jedward SLEEP nevű kis videóban láttam egyébként, hogy lefekvés előtt írnak twitteren a fanoknak, ott használta John ezt a szmájlit, amiben a kis mosoly jel elé kerül egy egyenlőségjel is, ami feltételezésem szerint a jellegzetes frizurájukat volt hivatott szimbolizálni. =:D Szerintem nagyon ötletes. =:)
Azt viszont elég furának találom, hogy a Facebook-on a hivatalos lapjukat kevesebben lájkolják, mint egy rajongói, fake-lapot. xD Pedig a honlapjukon ott van a link... :D Érthetetlen. :D Bár az is tény, hogy a hivatalos FB-oldalukat nem mostanában frissítették. Nem igazán élnek vele, inkább a twittert használják, ott viszont lassan elérik a 12 ezer (!) tweet-et.
Imádom a képeiket, azokon is sokszor alkotnak valami vicceset. Nagyon közvetlenek a rajongóikkal, átkarolják őket, és nem egy képen (szerencsére elsősorban a lányokat) meg is puszilják. =:D